Ultimedi Kennisbank

Meestal verwijst men met het woord “incontinentie” naar urine-incontinentie: wanneer de blaas ongewild urine laat ontsnappen. Dat is op zich de meest voorkomende incontinentieklacht. Een vaak gehoord synoniem voor urineverlies is "overactieve blaas". De tweede vorm van incontinentie komt minder vaak voor: ontlastingsincontinentie of feces-incontinentie. 

Incontinentie eenvoudig uitgelegd: 

Wat? 
Incontinentie is het niet goed (meer) kunnen controleren van de blaasfunctie (plassen) of de sluitspier van de anus (stoelgang maken). 

Gevolg? 
De persoon die incontinent is, ervaart het ongemak van urineverlies of stoelgangverlies.

Waardoor? 
De verminderde controle is het gevolg van een medische aandoening en/of van fysieke wijzigingen aan het lichaam. 

Spontaan urine verliezen is dus geen ziekte op zich.
Het is een ongemak dat de levenskwaliteit en het zelfvertrouwen aantast. Veel mensen die urineverlies ervaren, willen of kunnen er maar moeilijk over praten, terwijl in de meest voorkomende situaties geschikte oplossingen bestaan die het ongemak sterk verminderen of zelfs wegnemen. 

Incontinentieklachten aanpakken 

Om het ongemak zo goed mogelijk aan te pakken, moet je vooral de specifieke oorzaak en de beleving van het urineverlies goed snappen. Alleen zo kan je de juiste behandeling krijgen en de juiste incontinentiehulpmiddelen kiezen die best afgestemd zijn op de levenstijl, de comforteisen en de mate van zelfstandigheid van de persoon.

Met het juiste incomateriaal herleid je de ongemakken tot een minimum
en maak je de impact op het leefcomfort zo klein mogelijk.  

Hieronder vind je antwoorden op enkele veel voorkomende vragen over incontinentieklachten en incontinentiehulpmiddelen.

Heeft u zelf nog een vraag die hier nog niet tussen staat? Contacteer dan onze klantendienst.